Σάββατο, 12 Αυγούστου 2017

Μητροπόλεις κατά πανηγυριών ή Μητροπόλεις για τα πανηγύρια;Του Άγγελου Ρούσσου
Μέγα θέμα έχει δημιουργηθεί με τα διάφορα πανηγύρια του 15Αυγουστου και τα τοπικά έθιμα. Μέσα σε λίγες μέρες είχαμε έντονες αντιδράσεις Ιεραρχών για τις “εμποροπανήγυρεις” και το φαγοπότι και γλεντοκόπι που στήνεται ενόψει της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Από την μια δηλαδή να βγαίνει ο Επιτάφιος της Παναγίας με τους πιστούς να ακολουθούν εν θλίψει και από την άλλη η φάμπρικα των μεζέδων, του πιοτού και της διασκέδασης δήθεν για “το καλό της εορτής”
Ασφαλώς και οι παραδόσεις είναι συνδεδεμένες με το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού μας αλλά το κακό έχει παραγίνει…
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος προχθες τράβηξε αυτιά λέγοντας: «Είναι δυνατόν να είμαστε Χριστιανοί και να γλεντοκοπούμε την παραμονή της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Παναγίας σε πανηγύρια και να καταλύουμε κρέας;»
Αλλά και στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη Γουριώτισσα Ξηρομέρου (του δήμου Αγρινίου) με την απόφαση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανεστάλη η προγραμματισμένη Θεία Λειτουργία της Παναγίας καθώς είναι αντίθετος στην πραγματοποίηση του περίφημου γλεντιού που οργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού το βράδυ της 14ης Αυγούστου, παραμονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όταν μαγειρεύεται στα καζάνια και προσφέρεται η παραδοσιακή «βλάχικη» μακαρονάδα με κρέας.
Στον αντίποδα έχουμε την Μητρόπολη Δημητριάδος που φαίνεται να το έχει πάρει πιο…χαλαρά!
Όπως αναφέρει σε ανακοινωσή της: “Μετά την Ακολουθία των Παρακλήσεων, θα γίνονται σε προαύλιους χώρους Ιερών Ναών και Μοναστηριών της Μητροπόλεως, υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις. Σκοπός να ελαφρύνει κάπως το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα , να αγαλλιάσει και να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των πατρογονικών τους εστιών, να αναδείξει Εκκλησιαστικά μνημεία και υπέροχους χώρους θέας, προ πάντων όμως να επισκεφθεί όλη την επικράτεια της Μητροπόλεως”.
Τι σημαίνει ακριβώς “υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις” και γιατί πρέπει να διαφημίζονται από την Μητρόπολη;
Όσο για τη φράση “σκοπός να ελαφρύνει κάπως το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα” τι να πει κανείς; Είναι βαρύ το θρησκευτικό συναίσθημα σύμφωνα με την Μητρόπολη; Και με νταούλια και βιολιά θα ελαφρύνει; Έτσι από περιέργεια την λέξη “εκκοσμίκευση” την έχουν ακούσει;
πενταποσταγμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ πολύ μην γράφετε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια διότι θα διαγράφονται.